Black Deals - upp till 75% rabatt! Öppet köp till 31/1.
Se alla erbjudanden här!
Att röka viltkött har flera fördelar och är väl värt att utforska. Det förstärker smaken och rökigheten gifter sig väl med både kött och fetare fisk. Prova dig fram hur rökigt du vill ha det. Det finns en stor variationsmöjlighet med rökintensitet, rökspån och temperatur att experimentera med. Beroende på vilken temperatur och tid du väljer att röka i kan du välja mellan att tillaga eller bara smaksätta köttet eller fisken under rökningen. En bonus är att du förlänger hållbarheten på råvarorna, då rökning är en gammal beprövad metod för att konservera kött och fisk. Du finner tips och trix i denna bok för att komma igång med rökningen.
KÖP HÄR: Rökning – Så röker du kött & fisk
Nedan finner du tre olika alternativ, väl anpassade för att du ska lyckas med rökningen.
Rökskåpet är en dedikerad rök med egen värmekälla. Denna har elektronisk styrning av temperatur och rökspånsmatning, så att du kan kontrollera det önskade resultatet efter bästa förmåga. Variationsmöjligheterna är stora och du sätter själv gränserna. Välj storlek efter dina behov. En bra instegsmodell för denna typ av lösning är följande:
KÖP HÄR: Bradley Smoker Digital 4-galler Rök
Önskar du ha en enklare lösning men ändå vill kontrollera temperaturen, så har Muurikka tagit fram en populär elrökugn. Att kunna kontrollera temperaturen är en viktig aspekt för att kunna röka kontrollerat under längre tid. Den tar inte heller lika stor plats jämfört med Bradley skåpet.
KÖP HÄR: Elrökugn Muurikka 1200W Pro
Har du redan en grill och vill prova dig fram ifall rökning är något för dig, så är en enkel röklåda något att överväga. Du lägger rökspån i lådan, placerar den i din grill, och så har du förvandlat grillen till en enklare rök.
KÖP HÄR: Broil King Röklåda
Du finner hos oss ett brett sortiment av olika rökspån. De kommer i olika utföranden och smaker baserat på dina önskemål och behov.
Det finns tre huvudtyper av rökning; varmrökning, svalrökning och kallrökning. Alla våra ovan exemplifierade rökar kan varmröka, vilket innebär en rökningstemperatur kring 60-120 grader. Varmrökning är den vanligaste metoden för hemmabruk och innebär att köttet och fisken även blir tillagad i processen. Rökar av typen Bradley, med möjligheten att begränsa temperaturen per automatik, säkrar att temperaturen inte överstiger det önskade värdet. Kött och fisk torkar snabbare ut under för hög värme, så möjligheten att kontrollera eller bevaka temperaturen är viktigt. Rökning bör helst ske kontrollerad och i det lägre temperaturintervallet under en längre tid.
Önskar du svalröka eller kallröka, så kräver det mer kontroll över temperaturen och det finns tillbehör att köpa till för att hålla den då eftersträvade temperaturen kring 30-60 grader för svalrökning eller 18-28 grader för kallrökning. Under kallrökning blir fisken eller köttet inte tillagad på samma sätt och du kan få fram en mer intensiv röksmak. Rökning kan även ta väldigt mycket längre tid beroende på vilket resultat du är ute efter. Bradleyröken har tillbehör för just kallrökning: Bradley Smoker Kallrökningsenhet
För att lyckas med rökningen är det viktigt att preppa köttet eller fisken innan själva rökningen. Oftast gör man detta genom att salta in köttet eller fisken genom saltlake eller torrsaltning. För större köttdetaljer är en lakespruta till nytta för att säkra en bra spridning av saltlaken genom hela köttdetaljen. Det tar cirka 12-24h per centimeter för att salta in kött medan det går fortare för fisk.
Tänk på att det är främst salthalten på laken som avgör saltsmaken, inte tiden i laken. Hitta vad som passar dig kring sälta, men de vanligaste nivåerna är 7,5% eller 10%.
Du kan använda ojodat salt eller nitritsalt. Nitritsalt ger en finare färg på köttet, men en för stor konsumtion är omtvistad. Du kan även runda av smaken med lite socker i saltlaken (några teskedar per dl lake).
KÖPTIPS: 5etta Saltlake & Marinadspruta, inkl 3 nålar
Läs också: Det här behöver du för att stycka rådjur hemma
Läs också: Bästa jaktkniven – buköppnare och andra knivar du behöver till jakten
Köptips!
Välkommen till oss!
Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!
Vännerna på Hylte Jakt & Lantman