Black Deals - upp till 75% rabatt! Öppet köp till 31/1.
Se alla erbjudanden här!
Trots att det finns väldigt många olika utföranden och möjligheter att välja mellan när du ska bygga en hundgård kan det ibland kännas som en svår uppgift att ta sig an.
Det är mycket att tänka på innan du startar ditt bygge så se därför till att ha en bra och tydlig plan från början eftersom det i slutändan kan bespara dig både mycket tid och onödiga kostnader.
Här kan du läsa om våra bästa tips och råd för att underlätta för dig och ditt hundgårdsbygge:
Vart man väljer att placera hundgården kan bero på flera anledningar. Har du en befintlig byggnad att bygga mot kan du spara in på material eftersom en eller fler väggar utgörs av byggnaden. Bygger du däremot en helt fristående hundgård behövs således material till alla fyra väggarna. Nästa sak att ta hänsyn till är solen och vilket väderstreck hundgården placeras i. Det är viktigt att det finns skydd från framförallt den varma sommarsolen men även mot andra tänkbara väderförhållanden. Finns det möjlighet att bygga hundgården där det kan bli ett naturligt skydd från exempelvis en tillgränsande byggnad eller träd är det givetvis bra, men annars fungerar plank eller tak också som skydd. Det är även klokt att bygga hundgården på en plats som ger dig en god överblick över hundarna.
När platsen för hundgården är bestämd börjar jobbet med att välja vilket material som ska användas som underlag och till väggarna. Ett ordentligt markarbete är att föredra oavsett vilket underlag du väljer. En markduk förhindrar ogräs att växa upp och du får en hundgård som är betydligt enklare att hålla ren och snygg. Det vanligaste underlaget är markplattor eftersom de är enkla att hålla rena och förhindrar att hundarna kan gräva. En annan variant av underlag är grus och en stor fördel med grus är att det inte krävs lika mycket markarbete samt det är enkelt att få på plats. Du får dock räkna med lite mer jobb för att hålla rent och att hundarna kan komma att gräva hålor. Om valet av underlag blir grus är det ett klokt val att välja den varianten som kallas “natursingel”, det är ett naturformat singel, som till skillnad mot singel som är krossad sten, inte har några vassa kanter. Då och då händer det att hundarna får i sig sten och de vassa kanterna kan då skada både magsäck och tarmar.
Som väggar rekommenderar vi de sektioner som finns framtagna för just din hundgård. Det vanligaste måttet på väggsektionerna är 120cm x 180cm och monteras enkelt ihop med skruv och mutter. Till dessa finns även dörrsektion i samma mått som monteras precis likadant som de övriga sektionerna. Det går även att köpa ”kompletta” hundgårdar med sektioner och dörrar i olika storlekar. Sektionerna monteras fast i nederkant mot en stomme på marken, ett förslag på hur du kan bygga en stomme av tryckimpregnerade reglar ser du på bilden här nedanför. Ett ännu mer stabilt och hållbart material till stommen är betong eller stenblock. Det viktigaste är att stommen blir plan och jämn annars blir det svårt att montera ihop sektionerna.
När underlaget är lagt och väggarna på plats är det dags för att välja vilken inredning och bekvämligheter det ska finnas i hundgården. Det finns egentligen inga begränsningar och när det kommer till våra fyrbenta vänners välmående är det endast fantasin som sätter stopp. Det finns dock ett par detaljer som behöver finnas på plats, nämligen en inomhusdel samt liggplats. Hundens möjlighet att komma in och få skydd och avskildhet är viktig och de två alternativen som finns att välja mellan är koja eller ett utrymme inne i en byggnad. Vad som är gemensamt för båda alternativen är att de ger skydd mot väder och vind samt blir en plats för hundarna där dem kan komma undan för att få lugn och ro. Hur man väljer att utforma dessa ytor kan variera väldigt mycket och möjligheterna och tillbehör att köpa finns det mängder av. Det finns även kompletta kojor att köpa för den som inte vill bygga själv.
Ett tips för att få en varm och vindskyddad plats är att placera öppningarna på ett sätt så att det så sällan som möjligt blåser rakt in och använd även gärna en hundlucka i öppningen. Andra tillbehör som finns är bland annat olika typer av värmeelement, mattor och uppvärmda vattenskålar som förhindrar vattnet att frysa vid minusgrader. Något mjukt och skönt för hunden att ligga på som bädd eller filtar ska givetvis också finnas
Liggplatsen ute ska vara upphöjd eftersom hundar gillar att ligga högt. Hundarna får på så vis en bra utkiksplats varifrån dem tydligt ser vad som pågår utanför hundgården.
För att få en så bra start som möjligt med hundgårdsbygget så rekommenderar vid dig att ägna mycket tid åt planeringen innan du sätter igång. Undersök utbudet av material och tillbehör samt välj placeringen av hundgården med omsorg utifrån vart den kan komma att bli bäst med tanke på de perspektiv vi har nämnt tidigare. Var även noga med förarbetet eftersom det kommer att underlätta mycket under byggets gång om du har varit noga redan från start. Vi vill alla att våra hundar ska få en så bra tillvaro som möjligt och dem är värda en ordentligt byggd hundgård.
Vi på Hylte Jakt och Lantman har ett stort utbud av utrustning till din hundgård och vår kunniga personal hjälper gärna till om du har några frågor om ditt hundgårdsbygge.
Klicka här för att se alla våra produkter inom hundgård.
Relaterade produkter
Välkommen till oss!
Vår styrka ligger i vår kunniga personal som har lång erfarenhet av det vi säljer. Jakt, fritid och lantbruk har varit vårt fokus sedan 1911. Därför kan du alltid känna dig säker på att du får raka svar från ärlig personal när du handlar hos oss!
Vännerna på Hylte Jakt & Lantman